Recykling węgla aktywnego

Jeśli usuniemy wszystkie zanieczyszczenia z użytego węgla aktywnego, możemy go ponownie wykorzystać. Teoretycznie udaje się odzyskać aż 80 % skuteczności węgla. Możemy to zrobić tyle razy, ile chcemy. Jeśli węgiel jest miękki, jego ziarna stają się za każdym razem mniejsze. Twarde odmiany, takie jak węgiel kokosowy czy węgiel kamienny, zachowują się znacznie lepiej i mogą być przetwarzane setki razy. W warunkach przemysłowych recykling węgla aktywnego stosuje się na ogromną skalę.

Recykling węgla aktywnego w domowych warunkach
Węgiel aktywny do domowej produkcji alkoholu można kupić na stronie https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-aktywowany-do-filtrowania-bimbru. Jest to, zatem produkt łatwo dostępny. Nie jest jednak niczym niezwykłym, że gorzelnicy amatorzy recyklingują stosowany węgiel aktywny, aby nieco zaoszczędzić. Robi się to w następujący sposób. Węgiel wsypuje się na sito i przepłukuje gorącą wodą z kranu. Jeśli ziarna węgla są wielkości 0,4-0,85 mm, przejdą z łatwością przez zwykłe kuchenne sito, więc trzeba zastosować sito o drobniejszych oczkach lub po prostu pominąć ten krok całkowicie. Następnie węgiel gotuje się w wodzie przez 10-15 minut dopóki nie pozbędziemy się zapachu. Węgiel należy potem wysuszyć. Można to zrobić w głębokim naczyniu do pieczenia lub na blaszce do pieczenia. Kiedy węgiel został wysuszony, jest umieszczany w piekarniku elektrycznym i podgrzewany przez 2-3 godziny w temperaturze do 150 stopni Celsjusza. Po wyłączeniu piekarnika trzeba pozwolić, aby węgiel wystygł. Jest wówczas gotowy do ponownego użycia. Należy pamiętać, że zanieczyszczenia, które opuszczają węgiel, gdy jest on ogrzewany, mają właściwości toksyczne. Konieczne jest, zatem otwarcie okien w pomieszczeniu, w którym podgrzewa się węgiel i jeśli to możliwe włączenie wentylacji.

Źródło: https://www.desotec.com/pl/rozwiazania/reaktywacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *